Marketing i Biznes Luźne Kompleksowe wyposażenie pizzerii z GastroProdukt

Kompleksowe wyposażenie pizzerii z GastroProdukt

Kompleksowe wyposażenie pizzerii z GastroProdukt

Prowadzisz firmę? Dołącz do Founders Mind, najlepszej konferencji dla biznesu w Polsce

Sprawdź szczegóły wydarzenia

Piece do pizzy opalane drewnem, których podstawę stanowią ogniotrwałe płyty szamotowe, cieszą się bardzo dużą popularnością. Jest to rozwiązanie stosunkowo drogie, ale stanowiące zdecydowaną wartość dodaną dla klientów restauracji czy pizzerii. Dobrym rozwiązaniem jest także dwukomorowy piec elektryczny lub gazowy. Oprócz pieców do pizzy potrzebne będą ci trwałe meble.

Piec do pizzy, meble ze stali nierdzewnej — wyposażenie pizzerii 

Wydzielenie kącika pizzmana to genialny pomysł na stworzenie wyjątkowej atmosfery we włoskiej restauracji lub pizzerii. Do wyboru są piece gazowe, elektryczne, opalane drewnem. Każdy z nich ma swoje zalety i przed podjęciem decyzji zakupowej warto zastanowić się, który najlepiej będzie odpowiadał potrzebom i możliwościom twojego lokalu. Płyty szamotowe w piecu opalanym drewnem gwarantują jego trwałość i bezpieczeństwo, podobnie, jak ma to miejsce w przypadku pieców elektrycznych i gazowych wykonanych z nierdzewnej stali malowanej.

Wybór pieca to jednak nie wszystko. Profesjonalny piec powinien stanąć w pobliżu odpowiednio przygotowanych mebli, w których przechowywać można będzie nie tylko wszystkie niezbędne do pizzy składniki, lecz także naczynia oraz wszystkie inne niezbędne do pracy i wydawania posiłków akcesoria. Warto zadbać o wybór mebli trwałych, odpornych na działanie wysokiej temperatury, wilgoci – gastroprodukt.pl/meble-gastronomiczne

Piec do pizzy — gazowy, elektryczny

Nie w każdej pizzerii stanąć może piec opalany drewnem. Nie oznacza to jednak, że trzeba koniecznie zrezygnować z możliwości przygotowywania tego typu dania. Do twojej dyspozycji są piece elektryczne i gazowe, których dane techniczne wskazują na możliwość przygotowania wielu posiłków, w tym pizzy bardzo dobrej jakości. Oczywiście są tacy, którzy twierdzić będą, że pizzę można dobrze przygotować jedynie w piecu opalanym drewnem, nie jest to jednak do końca prawda. Dwukomorowy piec gazowy czy elektryczny daje tutaj naprawdę sporo możliwości, z których można skorzystać. 

Elektryczne piece do pizzy wyróżnia przede wszystkim tryb pirolizy. W trakcie jego trwania urządzenie nagrzewa komorę do 450 stopni Celsjusza, co zabija wszelkiego rodzaju mikroorganizmy. Żadne bakterie czy wirusy nie mają szans bytować w takich warunkach, a tym samym zagrozić twoim klientom. Jednocześnie w trakcie pirolizy doszczętnemu spaleniu ulegają także wszystkie tłuste plamy, z którymi nie są w stanie poradzić sobie środki czyszczące. W ten sposób piec do pizzy jest w stanie zoptymalizować pracę, a jednocześnie podnieść standard higieny. 

Piece gazowe z kolei bardzo wiele osób przekonują swoją atrakcyjną ceną. Jednocześnie są one w stanie zapewnić bardzo dobrą jakość przygotowywanych w nich potraw. Dla małego lokalu gastronomicznego, pizzerii, która dopiero zaczyna możliwość znacznego obniżenia rachunków ma zaś niemałe znaczenie. 

Wybierając piec do pizzy, powinieneś wziąć pod uwagę następujące parametry:

  • wymiary — liczyć się będzie wewnętrzna głębokość i wewnętrzna wysokość, 
  • wydajność — zakres temperatury, szybkość nagrzewania, możliwość regulacji tempa wypiekania (różne rodzaje pizzy wymagają nieco innego traktowania), napięcie wyrażone w V, temperatura maksymalna,
  • obecność jednej lub dwóch komór do wypiekania — co przekłada się na ilość pizz, które można przygotować np. w ciągu godziny.  

Sprawdź naszą ofertę i znajdź rozwiązanie dopasowane do twojego biznesu: gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy

Piec do pizzy opalany drewnem

Nie da się ukryć, że piec opalany drewnem stanowi absolutnie wyjątkowy rodzaj wyposażenia pizzerii. Robi wrażenie na gościach, ale przede wszystkim pozwala przygotować pizzę w absolutnie tradycyjny, charakterystyczny dla kultury Włochów sposób. Przede wszystkim piec tego typu buduje od razu w pizzerii czy restauracji atmosferę biesiadowania i wspólnego spędzania czasu, co sprzyja chęci powracania przez gości do danego miejsca. Podstawę konstrukcji pieca stanowią ogniotrwałe płyty szamotowe, dzięki czemu jest on maksymalnie bezpieczny, a jednocześnie w jego wnętrzu panują idealne warunki do wypieku pizzy. Możliwe jest sterowanie manualne temperaturą za pomocą termostatów. 

Przy wyborze przede wszystkim trzeba kierować się przestrzenią i jej możliwościami. Wymiary po raz kolejny będą kluczowe, chyba że zdecydujesz się na ogrodowy piec opalany drewnem (choć i tutaj wielkość pieca może mieć znaczenie). Piec mobilny to bardzo ciekawe rozwiązanie, które pozwala łatwo nim manewrować i dostosowywać jego ustawienie do twoich potrzeb. Jeśli masz mało miejsca, możesz zdecydować się także na piec o kompaktowych wymiarach. 

Nie bez znaczenia będzie także design. Warto tutaj zwrócić uwagę jednakowo na bardzo tradycje rustykalne w wykończeniu piece, które nawiązują to tradycyjnej włoskiej kultury chłopskiej, z której wywodzi się pizza. W ofercie GastroProdukt nie brakuje jednak także modeli o znacznie bardziej nowoczesnym designie, pasujący do restauracji czy pizzerii urządzonych minimalistycznie: gastroprodukt.pl/piece-do-pizzy-opalane-drewnem


Artykuł sponsorowany

Podziel się

Zostaw komentarz

Najnowsze

Powered by: unstudio.pl